Arkiv

Strategiskt samtal med Jonas Eliasson

Publicerad:
4 september, 2018
fredag, 23 november, 2018
Plats: 
Vinnova
Tid: 
07.30-08.45

Höstens sista strategiska samtal kommer att bli en framtidsspaning med Jonas Eliasson,  trafikdirektör i Stockholms stad

Mer information om mötet och anmälningslänk kommer inom kort.

 

Strategiskt samtal med Rikard Engström, VD svensk sjöfart

Publicerad:
3 september, 2018

Torsdagen den 30 augusti ägde Forums första Strategiska samtal rum.

Rikard Engström, VD, Svensk Sjöfart, presenterade branschorganisationen och dess syn på läget för sjöfarten och vad man ser framför sig. Den politiska viljan är bred och djup för att använda sjöfarten i högre utsträckning. Hur ska den politiska drömmen kunna bli verklighet? Är infraplanen, godsstrategin och eco-bonus lösningen?

 

Dokument för nedladdning:

6 sep 2018

Forums styrelsemöte

Publicerad:
29 maj, 2018
tisdag, 2 oktober, 2018
Plats: 
Älmhult
Tid: 
0930-1700

Forums årsmöte 6 mars 2018

Publicerad:
8 mars, 2018
Plats: 
Göteborg

Forum anordnade sitt årsmöte på Lindholmen Science Park den 6 mars.

Tema näthandel
Arne Andersson e-handels expert från Post Nord inledde dagen under temat näthandel. Konsumenten vill ha bekvämlighet, tillgänglighet och valfrihet. Det är viktigt med fungerade logistik när e-handeln växer så det knakar. Teknisk utveckling driver på och köpcentrum tappar bland unga. Stadsplaneringen har kanske inte tänkt till och lägger stormarknader utanför staden.  E-handeln har nått nya nivåer – idag 67 miljarder d.v.s. 9 procent av total retail och 16 procent tillväxt årligen. Framtidsscenario för e-handelns tillväxt säger att e-handeln kommer att stå för 30 procent inom kort. VI har nått en brytpunkt i handeln - Näthandeln står för 83 procent av tillväxten i detaljhandeln. De färdiga matkassar sjunker som en sten då kunderna numera kan plocka sin egen matkasse i butiken. Man vet också att Amazon är på gång till Sverige! Ännu är det oklart när de etablerar sig. Men när de väl är på plats kommer det att ändra handelslandskapet drastiskt. När Amazon kom till Australien (ganska likt Sverige) – så dubblerades e-handeln.  Med tanke på det ökade antalet e—handel så är det kanske är det städerna som måste ställa upp med postkontor och medborgarservice? Vid frågan om hur kunden vill ha levererat svarar man: Låst varubox vid hemmet 42 procent, samma dag 35 procent.

Forums färdplaner – vad hände sedan?
Vad hände - En återblick, tre färdplaner berättar om vad som har hänt sedan Färdplanen var klar. Vi vet att det arbete som Forum gjort har haft betydelse för arbetet med regeringens samverkansprogram. Färdplanen uppkopplade transportsystem har lett till EU-projekten Nordic way 1 och 2, mobilitet som service genom samverkansprogrammet och Drive Sweden.  En annan färdplan har varit grunden för arbetet med Elektrifiering av vägtransporter.
På mötet presenterades resultaten av färdplanerna High Capacity Transport av Viktor Åkesson DB Schenker, som leds av Closer, Citylogistik av Lina Olsson, som också leds av Closer samt Öppna data Håkan Östlund, som samtrafiken i Sverige AB arbetat med.

Mötet avslutades av Niklas Wahlberg, VD Lindholmen Science Park som informerade om vad som händer på Lindholmen Science Park. Det kommer att finnas en ny stadsdel med höghus och bostäder 2021 då Göteborg fyller 400 år. Geely innovation Center håller på att byggas och Rise huvudkontor finns numera på Lindholmen.  Mer än 30 start-ups är redan anmälda med temat mobilitet. Electro Mobility Center – satsning med näringslivet, RISE m fl därutöver en nationell satsning via regeringen med omkring en miljard.   Göteborgs stad planerar för en Linbana för 2000 transporter i timmen (motsvarande spårvagn i 5-minuterstrafik). Lindholmen Science park har numera densitet är i paritet med Silicon Wally och München.
 
Fyllnadsval till Forums styrelse
På mötet gjordes också ett fyllnadsval till Forums styrelse
Forums valberedning har utgjorts av Ove Pettersson och Sofie Vennersten, Sofie presenterade förlag till fyllnadsval.
Helene Niklasson, Vice President, Research & Technology Office, Volvo Group Trucks Technology
Marina Sundman, Sales Director Service Execution & Rolling stock Nordic, Bombardier.
Mötet beslutade att utse dessa personer till ledamöter i Forums styrelse.
Den tredje personen som Valberedningen letar efter är en representant från en stad, helst från stadsbyggnads/stadsutvecklingssidan. Årsmötet gav mandat till styrelsen att utse denna representant.

Dokument för nedladdning:

8 mar 2018
9 mar 2018
8 mar 2018

Stratgiskt samtal17 mars

Publicerad:
21 mars, 2017

Den 17 mars arrangerade Forum det stratgiska samtalet om digitalisering av sjöfarten

Medverkade gjorde Ulf Siwe och Magnus Sundström från Sjöfartsverket (presentation finns nedan)

Sjöfarten har traditionellt varit att varje fartyg har varit ett eget system. Man flyttar sig nu till att hela världen är ett system. Delar man information så vinner man. Detta måste lyftas fram. Digitaliseringen ökar hela tiden och sjöfarten är inget undantag. Det finns nya kommunikationslösningar som innebär att man kan koppla upp fartygen mot inland.

Dokument för nedladdning:

21 mar 2017

Forums årsmöte 2017

Publicerad:
13 februari, 2017
torsdag, 9 februari, 2017
Plats: 
Forums årsmöte 2017

Forums årsmöte 2017 ägde rum 9e februari på Waterfront Stockholm. 

Här kan du ladda ner de presentationer som gjordes på mötet.

Dokument för nedladdning:

10 feb 2017
10 feb 2017
10 feb 2017
10 feb 2017
10 feb 2017

Testa framtiden i dagens verklighet

Publicerad:
31 maj, 2016

Om visionen om ett hållbart samhälle ska bli verklighet måste allt från klimatpåverkande utsläpp till trängsel och buller minimeras.

För att lyckas måste alla berörda parter, näringsliv, akademi och samhälle, samverka. Det var slutsatsen när representanter från alla dessa sektorer träffade infrastrukturminister Anna Johansson i Göteborg den 23 maj vid ett rundabordsamtal om framtidens innovationer.

Bilateralt forskningssamarbete Sverige - Schweiz med möjlighet till finansiering

Publicerad:
25 maj, 2016

SWII – Smart Products for Automated Transportation, 28 September, ETH Zurich

Söker ni finansiering för ert nästa marknadsorienterade forskningsprojekt? Är ni intresserade av automatiserade transportsystem och samarbeten med teknik- & FoU-chefer ifrån Ericsson, Saab, Bombardier, Autoliv, Swisscom, Postauto, Swiss Railways, ETH Zurich och EPFL för ert nästa utvecklingsprojekt?

Det industriella FoU partner- och finansieringsprogrammet SWISS-SWEDISH INNOVATION INITIATIVE (SWII) och dess kommande aktivitet ”Smart Products for Automated Transportation” samlar FoU intensiva storbolag, innovativa start-ups och forskare är i så fall av hög relevans.

SWII är ett bilateralt samarbete mellan Sverige och Schweiz som syftar till att stödja gemensamma, marknadsorienterade forsknings- och utvecklingsprojekt. Finansiering finns tillgänglig genom Eureka & Eurostars. Resultat sedan starten 2012 är 29 finansierade R&D- projekt till ett sammanlagt värde av 37 MEUR.


Erik Wallin, Baghitch

Delningsekonomin skapar både möjligheter och utmaningar

Publicerad:
11 maj, 2016

Att köpa en begagnad cykel i Växjö och sedan få hem den till Sundsvall är inte helt lätt. Etablerade transportlösningar fungerar dåligt när privatpersoner handlar av varandra. 

Företaget Baghitch vill därför koppla samman personer som ska köra en viss sträcka med dem som vill få något transporterat samma väg. 

Just nu pågår en debatt om vi absolut måste äga allt vi behöver eller om det går lika bra att dela. Är det verkligen rimligt att ha en egen bil om den bara utnyttjas några få procent av all tid. Eller en borrmaskinen som mest av allt ligger outnyttjad i ett förråd. 

Fenomenet handlar i grunden om att hitta former för ett bättre nyttjande av resurser och är del av en trend som ofta sorteras in under begreppet delningsekonomi.

Seminarium i Bryssel om skog och bränsle

Publicerad:
2 maj, 2016

I slutet av april samlades ett 40-tal deltagare i Bryssel för att delta i seminariet ”Innovation in Forest, Fuel, Freight”. Deltagarna diskuterade diskussioner utmaningarna för hållbara transporter och skogsbruk och om vilka forskningsåtgärder som krävs.

Evenemanget arrangerades av f3, tillsammans med opinionsbildning plattformar SusFor och Forum för transportinnovation.

Presentationer från seminariet finns här: https://www.transportinnovation.se/dokument

Workshop om Shift2Rail

Publicerad:
27 april, 2016
tisdag, 27 september, 2016
Plats: 
Konferensvåning hotell Royal Viking, Centralplan 1, Stockholm (bredvid centralstationen)
Tid: 
13.00 – 15.00

EU programmet Shift2Rail startar inom kort och Sverige behöver förbereda sig. Shift2Rail kommer att täcka nästan all järnvägsrelaterad forskning och innovation inom Horisont 2020. Detta skapar ett behov av nationell samordning gentemot EU, så att järnvägsfrågor inte isoleras från resten av transportsystemet. 

​Europas miljö- och transportministrar diskuterar hållbara transporter

Publicerad:
18 april, 2016

Den 14 och 15 april träffades EU:s transport- och miljöministrar i Amsterdam för att diskutera innovationer för framtiden, framförallt inom området miljövänliga lösningar för hållbara transporter. En av de viktigaste frågan på bordet var om Europa är redo för en ny epok inom transport och logistik.


Anna Johansson, Åsa Romson och Ibrahim Baylan

Fossilfritt inte bara målet utan även det mest troliga scenariet

Publicerad:
13 april, 2016

Sveriges förutsättningar att göra energisystemet helt förnybart är de bästa tänkbara. Det hävdade tre ministrar när de presenterade regeringens arbete för fossilfria transporter och resor. 

– Det är inte bara målet, det är även det mest troliga scenariot. Alla andra alternativ är sämre, både för klimatet, för ekonomin och för tillväxten, menade energiminister Ibrahim Baylan. 

Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Det slog klimat- och miljöminister Åsa Romson, energiminister Ibrahim Baylan och infrastrukturminister Anna Johansson fast när de i mitten av april presenterade regeringens pågående och kommande arbete inom området.

– Vi i har lagt ner mycket arbete på att hitta lösningar som fungerar, menade Åsa Romson samtidigt som hon erkände att vägen dit blir en utmaning.

Svenska inspel till utlysningsämnen för 2018-2020 för Horisont 2020 Transport

Publicerad:
4 april, 2016

Inbjudan till webinar den 22 april 2016 kl 10.00 – 12.00

Nu pågår arbetet med att ta fram utlysningsämnen för kommande arbetsprogram (2018-2020) för Horisont 2020, Vi kommer att fokusera på inspel via de teknikplattformar (ERTRAC, ERRAC, ALICE, Waterborn, och eventuellt fler) som finns. CLOSER har fått i uppdrag av Forums påverkansplattform att formulera förslag på utlysningsämnen.


Riksdagsseminarium om självkörande fordon

Publicerad:
16 mars, 2016

Under rubriken självkörande fordon - hot eller möjlighet bjöd en liberal, en socialdemokrat och Drive Me-projektet gemensamt in intresserade till ett seminarium i riksdagshuset. 

Samtliga talare var överens om att självkörade fordon är en möjlighet för Sverige, inte minst beroende på att vi har ett nära samarbete mellan alla aktörer. 

Självkörande fordon hamnar allt högre upp på agendan för alla som är intresserad av transportfrågor. Även i riksdagen är ämnet viktigt.

Riksdagsledamöterna Mathias Sundin (L) och Pia Nilsson (S) bjöd tillsammans med Drive Me-projeket i början av mars in både politiker, industri och myndigheter till en hearing om självkörande fordon. Om de utgör ett hot eller om de skapar möjligheter var frågan.

Forumets rådsmöte

Publicerad:
18 februari, 2016
torsdag, 18 februari, 2016
Plats: 
Stockholm Waterfront Congress Centre
Tid: 
14:00 - 18:00

INBJUDAN

Välkommen på Forum för transportinnovations rådsmöte, torsdagen den 18 februari 2016 på Stockholm Waterfront Congress Centre.

Preliminärt program

14:00 Registrering och kaffe

14:30 Välkomna – Jan-Erik Sundgren (Volvo), Rådsmötets ordförande

14:40 Omvärldstrender – banbrytande förändringar               

  • Fabian Wallen (Wallen Economics) – ”Megatrender och disputiv innovation”
  • Tobias Renström (UBER Sverige) – tbc

15:40 Fika

16:00 Omvärldstrender – klimatfrågorna

Sidor